Piekarnia Skalanka

Pieczywo, Torty i Ciasta na każdą okazję

Ciasta i ciastka

CZARNY LAS

lekkie czekoladowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną oraz wiśniową galaretką

TOFFI

karmelowe biszkopty z lekkim kremem śmietankowym polane karmelem

MIGDAŁOWE

leciutkie jasne biszkopty połączone śmietankowym kremem i chrupiącą wkładką prażonych migdałów

ORZECHOWO-CZEKOLADOWE

klasyczne tortowe ciasto gdzie czekoladowy i orzechowy biszkopt przekładane są kremami robionymi tradycyjną metodą o smaku czekoladowym i orzechowym

ORZECHOWE ZE ŚMIETANĄ

orzechowe biszkopty przełożone leciutką bitą śmietaną

SNIKERS

warstwa orzechów w karmelu na miodowych blatach biszkoptowych, przełożonych kremem czekoladowym

MIODOWO-ORZECHOWE

prażone orzechy włoskie w karmelu plus miodowy i czekoladowy biszkopt z kremem orzechowym

TORTOWE Z CIASTEM FRANCUSKIM

połączenie kajmaku z tradycyjnym ciastem francuskim tworzy niepowtarzalny smak

AMBASADOR

śmietankowy i czekoladowy biszkopt przekładany kremem czekoladowym i lekko pomarańczowym, z dodatkiem owoców: ananasa, brzoskwiń i rodzynek

TIRAMISU

wzorowane na klasycznym włoskim deserze, delikatne biszkopty mocno ponczowane kawą, przełożone kremem na bazie serków mascarpone

CHAŁWOWE

czekoladowo-śmietankowe biszkopty połączone kompozycją kremu czekoladowego z bezami i chałwą

FINEZJA KAWOWA

niezwykle eleganckie połączenie kremu z ciemnej i białej czekolady oraz nutą mocnej kawy

SCHOCO-NUSS

mocno czekoladowe ciasto, na bazie ciemnej i białej czekolady, z pysznymi chrupiącymi orzeszkami

TORTOWE Z CHRUPANKĄ I ŻURAWINĄ

połączenie ciemnej czekolady oraz chrupiących orzeszków z kwaskowym kremem żurawinowym, wykończone wiśniowym musem

TORTOWE Z BEZAMI

lekkie czekoladowe biszkopty połączone kremem cappuccino, w którym zanurzone są śmietankowe bezy

RAFAELLO

śmietankowo-kokosowa rozkosz dla podniebienia

PYCHOTKA

pyszne kruche ciasto, słodka beza z migdałami, krem budyniowy z bakaliami oraz kwaskowe powidło na przełamanie smaku

PTASIE MLECZKO Z KOKOSEM

puszysta śmietankowo -serowa pianka na jasnym biszkopcie przykryta morelowym dżemem i pierzynką z prażonego kokosu

PTASIE MLECZKO Z GALARETKĄ

kolorowa kostka z galaretki zanurzona w tradycyjnej śmietankowej piance

AMARETTO

czekoladowy biszkopt i leciutki krem śmietankowy z rumem i bakaliami

OPIUM

makowe biszkopty przełożone śmietankowo- czekoladowym kremem

DESER MALINOWY

lekkie śmietankowe biszkopty przełożone puszystym kremem na bazie serków mascarpone z pysznymi sezonowymi owocami i owocową żelką

MALINOWA CHMURKA

połączenie cieniutkiego kruchego ciasta i śmietankowych biszkoptów z delikatnym kremem malinowym, przykryte puszystą śmietankową pianką

KIWI

jogurtowe ciasto plus bita śmietana z dodatkiem sera i musu kiwi daje orzeźwienie o każdej porze roku

3-BIT

kruche ciasto oraz kruche herbatniki przełożone delikatnym kremem śmietankowym z kawałkami gorzkiej czekolady i kremem karmelowym, muśnięte cieniutko dżemem z czarnej porzeczki tworzą oryginalną kompozycję smakową

TARTOLETKA

jasne biszkopty przełożone kremem na bazie bitej śmietany z owocami sezonowymi i galaretką

JOGURTOWE Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

jogurtowy krem z dodatkiem musu owocowego na kruchym spodzie oraz śmietankowy biszkopt wykończone czerwoną porzeczką i przykryte galaretką

SŁONECZNIKOWY PRZYSMAK

tradycyjne kruche ciasto i lekki kakaowy biszkopt połączone kremem z prażonym słonecznikiem

SERNIKOWA NUTKA

dwa blaty sernikowe zatopione w musie czekoladowym, przełożone kremem śmietankowo- cytrynowym, całość przyozdobiona białą czekoladą

SEROWNIK Z CIASTEM POMARAŃCZOWYM

połączenie ciasta miodowego, sera gotowanego oraz biszkoptu pomarańczowego tworzy oryginalny smak

SERNIK Z GALARETKĄ I ŻURAWINĄ

połączenie ciasta miodowego, sera gotowanego oraz biszkoptu pomarańczowego tworzy oryginalny smak

KAJMAKOWE Z JABŁKIEM

kruche miodowe ciasto z kremem budyniowo kajmakowym, prażonymi jabłkami oraz biszkoptem makowym

CYCKI MURZYNKI

delikatny krem brzoskwiniowy łączy śmietankowy biszkopt i wkładkę makowo-kokosową, przyozdobiony okrągłymi biszkoptami z rodzynką

Brzoskwiniowe Cherry

waniliowy i czekoladowy biszkopt połączone czekoladowym kremem z gorzką czekoladą, i wiśniami nasączonymi wiśniówką, oraz brzoskwiniami i galaretką pomarańczową

Szwardzwaldzkie

dwa czekoladowe biszkopty przełożone wiśniami w żelu i truskawkową bitą śmietaną, udekorowane waniliową bitą śmietaną

PTASIE MLECZKO 3 - KOLORY

trójkolorowa pianka

  • śmietankowa
  • czekoladowa
  • truskawkowa

na kruchym cieście, wykończona cieniutką galaretką truskawkową

ORKISZOWE Z JABŁKIEM

orkiszowe ciasto z bakaliami, przełożone karmelowym musem jabłkowym, całość przykryta cienkim biszkoptem, posypane cukrem pudrem i cynamonem

KAWOWO WANILIOWY

połączenie czekoladowych biszkoptów z kremem cappuccino i kremem budyniowo-waniliowym.

ARLEKIN

jabłkowy mus z dodatkiem brzoskwini na czekoladowym spodzie, przykryty lekkim biszkoptem i bitą śmietaną, udekorowany świeżymi owocami sezonowymi.

Hiszpan

lekkie śmietankowe bezy przełożone waniliową bitą śmietaną, udekorowne świeżymi owocami

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ

delikatny śmietankowo- kakaowy biszkopt z bitą śmietaną

ROLADA ORZECHOWA

orzechowy krem zawinięty w cieniutki śmietankowy biszkopt

ROLADA CZEKOLADOWA

czekoladowy biszkopt z czekoladowym puszystym kremem

ROLADA Z JABŁKIEM

dietetyczne jabłkowo- biszkoptowe ciastko

SERNIK TRADYCYJNY

puszysta warstwa sera wzbogacona aromatyczną skórką pomarańczową i rodzynkami na cienkiej warstwie ciasta kruchego

SERNIK Z BRZOSKWINIĄ

na cienkim kruchym spodzie puszysta warstwa sera, a w nim kawałki brzoskwiń

SERNIK Z MAKIEM

połączenie puszystego sera i masy makowej z bakaliami, całość na kruchym spodzie MAKÓWKA- makowy biszkopt zapieczony z porcjami sera

MAKÓWKA

makowy biszkopt zapieczony z porcjami sera udekorowany lukrem

ROLADA MAKOWA KRUCHA

tradycyjna masa makowa z dodatkiem bakalii zawinięta w cienkie ciasto kruche

ROLADA MAKOWA DROŻDŻOWA

połączenie tradycji: masy makowej i ciasta drożdżowego

MAKOWIEC JAPOŃSKI

na kruchym cieście ułożona gruba warstwa maku z dodatkiem jabłek i bakalii, wykończona leciutką pianką migdałową, uchodzi za najbardziej makowy makowiec

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI

ucierany biszkopt śmietankowo – kakaowy zapieczony z brzoskwiniami lub ananasem

KRÓLEWSKI

kruche miodowe ciasto, przełożone masą grysikową, ożywione lekko kwaśnym powidłem śliwkowym

SZARLOTKA

cienkie kruche ciasto z tradycyjnie przygotowanym jabłkiem z nutką cynamonu, posypane delikatnie cukrem pudrem

PIERNIK

tradycyjna korzenna kompozycja miodu, kakao i bakalii w czekoladzie/p>

BABKA CYTRYNOWA

tradycyjne ciasto jogurtowe z nutą cytryny polane lukrem i posypane skórką pomarańczową

BABKA ZEBRA

jogurtowe ciasto śmietankowe z nutą kakao, posypane cieniutko cukrem pudrem

KEKS

śmietankowe ciasto jogurtowe z kandyzowanymi owocami

WUZETKA

delikatnie nasączone alkoholem, mocno czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną i oblane gorzką czekoladą

KREMÓWKA TRADYCYJNA

dwa blaty ciasta francuskiego przełożone śmietankowo- waniliowym kremem

KREMÓWKA BISZKOPTOWA

biszkoptowa odmiana tradycyjnej kremówki, biszkopty śmietankowe połączone kremem budyniowym i śmietankowym